SÕNUMITOOJA: KUUSALURAHVA TEATER TÕI LAVALE PÕNEVA KRIMINÄIDENDI

Kuusalurahva Teatri uues lavastus toob taas lavale uuendusi, mida varem pole Kuusalu kohalikud näitetrupid kasutanud. Näitlejana osaleb elukutseline näitleja Mari Lill Eesti Draamateatrist, lavastaja Tõnu Tamme abikaasa. Teda näidatakse hoopis iseäralikul moel – videolahendusena. Lavakujunduses on kesksel kohal professionaalse kunstniku joonistus – teater tellis Saunja külas elavalt kunstnikult Aivar Juhansonilt Mari Lille mängitava Janne-tädi portree. Teatrilava pikendusena on saali ehitatud eraldi poodium, selle valmistasid Kaupo Parve ja Kaupo Rüütsalu. Veel kasutatakse kujunduses Aune Laigari kootud vaipu.

Kuusalu teatritrupis lisaks näitlemisele produtsendi rolli kandev Enn Kirsman jõudis näidendini „Testamenditäitjad“ tänu oma kolleegile Heli Illipe-Sootakile, kes on kirjanik Indrek Hargla abikaasa. Selle tüki on autor kirjutanud Kuressaare Linnateatri tellimusel. Kuusalurahva Teater tasus Kuressaare Linnateatrile litsentsitasu ning sai nõusoleku ka Indrek Harglalt.

„Testamenditäitjate“ tegevustik toimub ühel sügisõhtul Saaremaal Räganukil – üksikus talumajas mere kaldal. Lugu saab alguse Saaremaal Kaugatoma rannast toimunud laevaõnnetusest, kui karile sõitis Kreeka kaubalaev.  Täpsemalt laevalt maale toodud kuldmüntidest. Kogu tegevus toimub kuldmüntide omaniku Janne-tädi mõrva ümber.

Janne-tädi pärijat, arst Jaanust mängib Enn Kirsman. Cateringi-firma Talupidu omaniku Riina Uielu rollis on Inge Lukme. Jaanuse onupoega Raimondit kehastab Kaupo Rüütsalu. Jaanuse täditütart, välis-eestlasest karjakasvatajat Milvit mängib Terje Multer ja teist täditütart, kirikuõpetajat Enelat Tiia Kumm.

Esietendus oli Kuusalu rahvamajas kolmapäeval, 27. juuni, teist korda mängiti kohe järgmisel õhtul, neljapäeval, 28. juunil. Tükk on põnev ja näitlejad mängivad hästi, kommenteeriti Sõnumitoojale vaheajal.

Ella Põhjala tunnustas: „Siin näeb väga head mängu. Rahvast võinuks olla esietendusel rohkem, ikkagi omad inimesed mängivad. Olin kahevahel, kas tulla esietendusele, aga nüüd on väga hea meel, et koju ei jäänud.“

Leesi näitetrupi lavastustes mänginud Tiina Viirna: „Tükk on teistmoodi, lava on osaliselt toodud saali, kasutatud videolahendust. Kuusalurahva Teatri lavastustes meeldib see, et samal ajal, kui üks osatäitja räägib laval, saab vaadata, mida teised teevad. Igaüks on kogu aeg oma rollis. Emotsioonid on ehtsad, väga lahe lavastus.“

Kuusalu teatritrupi näitleja Ene Valdmann nägi kolleegide uut lavatükki esietendusel esimest korda ning temagi juhtis tähelepanu teistmoodi lahendustele: „Tekstiliselt on sellist tükki mängida raske. Monoloogidega on lihtsam, keeruline on õigel ajal õiget asja vahele öelda, eriti, kui vastasnäitleja kordab enamvähem sama mõtet. Andke aega asjadel paika minna, aga üldiselt väga tore oli.“

Pärast etendust istusid lavastaja, näitlejad ja autor ümber laua, mille ümber käib lavastuses suur osa tegevusest, ning jagasid muljeid.

Tõnu Tamm selgitas, miks pani Jaanusele külla tulnud sugulased ümber laua istuma – kõik on ninapidi nii koos, kui on vähegi võimalik: „Möödunud oktoobris alustasime. Kui nädalas on üks proov, siis võtab aega. Näitlejad käivad päeval tööd,  õhtul tulevad kokku ja teevad piltlikult öeldes kulda.“

Kaupo Rüütsalu tõdes, et esietendusel sai esimest korda mängida tüki laval algusest lõpuni läbi nii, et kõik olid kohal ja pause ei tehtud.

Indrek Hargla nentis, et tema käest ei ole mõtet küsida oma mängu kohta, tema vaatas teise pilguga – kuidas ja kuhu inimeste mõte peaks lavastuse käigus liikuma. Ta andis mõningaid soovitusi ja pakkus, et mõrva võiks lavastuse lõpus läbi mängida. Tõnu Tamm lubas edaspidi selle peale mõelda.

Enn Kirsman: „Näitlejana on hea teada saada, mida autor on ühe või teise stseeni kirjutamisel mõelnud. Kohe neljapäeval ta näpunäiteid arvestada ei jõudnud, realiseerime järgmistel etendustel.“

„Testamenditäitjaid“ on plaanis veel mängida alates septembrikuust kindlasti nii Kolgakülas kui ka teistes rahvamajades lähemal ning kaugemal. Kuusalus mängitakse Testamenditäitjaid uuesti tõenäoliselt alles novembrikuus, kui toimub „Kuusalurahva Teatrimaraton“.

Esika_foto_Harglaga

Kuusalurahva Teatri „Testamenditäitjate“ ajalooline foto koos autoriga: TIIA KUMM, INDREK HARGLA, INGE LUKME, KAUPO RÜÜTSALU, MARI LILL, ENN KIRSMAN, TERJE MULTER ja TÕNU TAMM.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s